Bezienswaardigheden in Dublin

Er zijn in Dublin talloze bezienswaardigheden te vinden. Op deze pagina vind je een deel van de in onze ogen mooiste of leukste bezienswaardigheden van Dublin. Het zijn er te veel om allemaal in een weekend of tijdens een stedentrip te bezoeken. Bepaal vooraf waar je interesses liggen en bezoek de voor jouw meest aansprekende bezienswaardigheden. Een leuke snelle manier om een groot deel van de hoogtepunten te kunnen zien is met een ‘Hop on, Hop off bus’ of nog leuker met de ‘Viking Splash tour’. Tijdens deze tours word je langs meerdere toeristische trekpleisters van de stad gereden, terwijl er audio commentaar wordt gegeven. Een andere leuke manier om Dublin te ontdekken is met een gids. Vaak weet zo’n gids je net iets meer te vertellen over een bepaald gebouw en heb je zelf de ruimte om vragen te stellen.



Tip van de redactie: korting & skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in Dublin bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je een rondleiding boeken, wil je korting op attracties of wil je andere activiteiten in Dublin ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!

Ga naar TicketBar Dublin voor alle Dublin tickets.

Universiteit van Dublin/Trinity College

Officieel spreekt men van de ‘Universiteit van Dublin’ maar iedereen noemt het ‘Trinity College’. Het is de oudste universiteit van Dublin en Ierland en is opgericht in 1592 door Queen Elizabeth de Eerste. Enkele grote namen uit de geschiedenis, zoals Jonathan Swift, Bram Stoker, Oliver Goldsmith, Oscar Wilde en Samuel Beckett hebben hier lessen gevolgd. Binnen de muren van de Trinity College bevindt zich de Trinity College Library met de ‘Book of the Kells’. De oude universiteitsgebouwen worden tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt. Er is ook een nieuwer gedeelte van het college, maar ook deze ligt op dezelfde campus. Er zijn ongeveer 16.000 studenten aan de Universiteit van Dublin verbonden. Op het centrale plein van de oude universiteit staat de oude klokkentoren. Volgens de studenten brengt het ongeluk om hier onderdoor te lopen voordat men geslaagd is.

Book of the Kells en de Trinity College Library

In de ‘Trinity College Library’ ligt het uit het begin van de 9e eeuw stammende ‘Book of the Kells’. Het boek is geschreven door Keltische monniken die het rijkelijk versierden. Het is een kopie van de vier evangeliën in het Latijn. Het boek ligt al sinds de 17e eeuw wegens veiligheidsreden in de bibliotheek van de Trinity College. Deze bibliotheek behoort tot mooiste bibliotheken ter wereld. Als je vanuit de expositieruimte waar de Book of the Kells ligt de trap naar boven neemt kom je in deze prachtige ruimte uit. Het is jammer genoeg verboden om hier foto’s te maken. Ik liep hier zelf met een camera rond en werd angstvallig gevolgd door de vrouwelijke beveiliger. Toen ik vroeg wat er zou gebeurden als ik wel een foto nam vertelde ze me dat ze in een weerwolf zou veranderen. Deze bibliotheek is de eigenaar van ongeveer 4,5 miljoen boeken en heeft het recht op een exemplaar van ieder boek dat in Ierland of in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven wordt.

De St. Michan’s kerk en zijn mummies

De ‘Saint Michan’s kerk’ is één van de oudste kerken in Dublin aan de noordzijde van de Liffey. De kerk is in de 11e eeuw gebouwd en tot de 19e eeuw in beheer geweest van de monniken van de ‘Christ Church Cathedral’. Het orgel van de kerk is één van de oudste nog in gebruik zijnde orgels en er wordt beweerd dat hier de componist Händel nog op heeft gespeeld toen hij in Dublin was voor in uitvoeringen van ‘de Messiah’.

Het bijzonderste van ‘Saint Michan’s kerk’ is echter onder de grond te vinden. In de grafkelders van de kerk liggen meerdere gemummificeerde lichamen van mensen die door de eeuwen heen onder de kerk zijn bijgezet. Doordat de stenen waarmee de kerk is gebouwd geen vocht doorlaten en uit de grond een soort fosforgas komt, zijn de lichamen na al die eeuwen nog niet vergaan.

Tijdens de wandeling door de kerkers word je rondgeleid door de lokale Quasimodo die slepend met zijn been en rammelend met zijn sleutels je langs de mummies en de grafkisten meeneemt. In één van de kerkers ligt het gemummificeerde lichaam van een twee meter lange achthonderd jaar oude kruisvaarder. Van deze mummie mag je de vingers aanraken, dit zou geluk moeten brengen.

Fietsen in Dublin

Dublin heeft veel te bieden. Als je er maar een paar dagen bent, dan kan het zijn dat je niet alles over de stad te weten komt. Met een fietstocht door Dublin van Baja Bikes kun je Dublin ontspannen en leerzaam ontdekken. De ervaren gids zal er alles aan doen om toch een zo compleet mogelijk beeld te geven van de groene Ierse hoofdstad. Zo kom je tijdens de tour langs de bekende Guinness Bierbrouwerij, St. Patricks Cathedral, stop je bij de Temple Bar, fiets je door de Italiaanse wijk en nog veel meer. Bij Baja Bikes biedt je de leukste fietstour voor €25,- p.p.. In drie uur tijd laat de gids je de mooiste plekjes van de stad en voel je je binnen no time een local!

Boek je fietstocht in Dublin bij Bajabikes

Saint Patricks Cathedral

Saint Patricks Cathedral is één van de twee Middeleeuwse kathedralen in Dublin. De kathedraal is aan het einde van de 12e eeuw gebouwd. Het ongebruikelijke aan deze kathedraal is dat er geen aartsbisschop zetelt, maar dat de kerk is aangewezen als nationale kathedraal van het land. Hierdoor wordt de kerk geleid door een decaan. De beroemdste van deze decanen was de schrijver Jonathan Swift. De deuren van de kerk staan open voor bezoek. De entreeprijs is niet al te hoog, maar voor actuele prijzen check je het beste even het internet.

The Jameson Distillery

Eén van de grootste exportproducten van Ierland is de Ierse whiskey. De grootste whiskeyproducent in Ierland is Jameson. Het concern heeft één van zijn oude whiskeystokerijen ingericht als bezoekerscentrum. Tijdens de verschillende tours leer je op een leuke en interactieve manier alles over de verschillende stappen die er nodig zijn om whiskey te maken. Aan het einde van de tour wordt er nog een kleine whiskey proeverij gehouden waarna je in de giftshop terecht komt. In deze giftshop is een unieke whiskey te koop; de Jameson Distillery Reserve die alleen hier en in het bezoekerscentrum in Middleton te verkrijgen is. Als extraatje kun je deze fles laten personifiëren door je eigen naam op het label te laten drukken. Leuk meegenomen natuurlijk is de aan de tourticket verbonden gratis consumptie in de bar van de stokerij. Wil je zeker weten dat de tour niet vol zit, koop dan vooraf je tickets online.

The Guinness storehouse

De ‘Guinness storehouse’ is één van de hoogtepunten tijdens een bezoek aan Dublin. De tour door de oude brouwerij van Guinness neemt je mee langs alle facetten van het brouwproces. De binnenzijde van het gebouw heeft de vorm van een gigantisch ‘pintglas’. In dit pintglas zouden in totaal ongeveer 14,3 miljoen pints gaan. Op de eerste verdieping vindt je de vier ingrediënten die nodig zijn voor het maken van dit bijzondere bier; water, gerst, hop en gist. De verdiepingen hierna vertellen allemaal hun eigen onderdeel van het brouwproces. Halverwege kom je ook nog een proeflokaal tegen waar je alvast een voorproefje op de afsluiter kan krijgen. Onderweg kom je ook nog enkele computers tegen waarop je kunt controleren of er nu, of in de lange geschiedenis van de brouwerij, een familielid van je heeft gewerkt. Eenmaal aangekomen op de bovenste verdieping krijg je een fantastisch uitzicht over de stad Dublin. Hierbij krijg je natuurlijk een pint Guinness aangeboden. Een rondleiding door de ‘Guinness storehouse’ is met niet echt goedkoop, maar het is zeker de moeite waard. Je kunt vooraf op internet je kaartjes bestellen.

Temple Bar District

Het ‘Temple Bar district’ is het middelpunt van het uitgaanscentrum van Dublin. Wie niet tegen drukte kan, kan deze buurt, maar het beste mijden in de weekenden. Doordeweeks zijn het gezellige Ierse pubs waar je op je gemak een Guinness of een Ierse whiskey kunt drinken. In het weekend verandert het in één grote bruisende uitgaansgelegenheid waar op meerdere plaatsen livemuziek wordt gespeeld. Meestal zijn dit kleine bandjes of een gitaarduo die de grote Ierse klassiekers en andere hits spelen. Doordeweeks zijn de pubs maar tot 23:00 uur geopend; in de weekenden sluiten de meeste kroegen er pas om 03:00 uur en sommige zelfs later.

Dublin Castle

‘Dublin Castle’ is één van de imposantste gebouwen in het oude centrum van Dublin. Het oudste deel van het kasteel, de Record Tower, is onderdeel geweest van een Normandisch kasteel en stamt uit de 13e eeuw. De andere delen van het kasteel stammen uit andere tijdsperiodes waardoor het een bonte verzameling aan verschillende bouwstijlen heeft. Het kasteel is tot het begin van de vorige eeuw gebruikt de Britse monarchie en is tegenwoordig eigendom van de Ierse regering en wordt gebruikt voor staatsbezoeken. Sommige delen van het kasteel zijn te bezoeken.

Christ Church Cathedral

De Christ Church kathedraal is één van de twee middeleeuwse kathedralen die er in Dublin staan. De kathedraal is in de eerste helft van de elfde eeuw gesticht en het is sindsdien ook de plaats waar de aartsbisschop van Dublin zetelt. In de kerkers van de Kathedraal vind je één van de hoogtepunten van een bezoek aan ‘Christ Church’; een gemummificeerde kat en een gemummificeerde rat. Een entreeticket voor volwassenen voor een bezoek aan deze kathedraal is niet al te duur. Voor actuele prijzen check je het beste even het internet.

Dublin Docklands

De Dublin Docklands is een grootschalig nieuwbouwproject op beide oevers van de Liffey. Door de financiële crisis in het land is het maar de vraag of alle projecten die er gepland staan er ooit zullen komen. Er staan hier echter wel al een aantal prachtige gebouwen zoals het ‘Convention Centre Dublin’ en de ‘O2 Concert Venue’. Tevens hebben enkele grote internationale bedrijven zoals Google hier hun hoofdkantoor zitten. Als je met de Airlink vanaf het vliegveld naar het centrum van Dublin rijdt kom je door deze wijk en langs enkele van de mooiste gebouwen van de Docklands.

De hondenraces

Er zijn in Dublin twee hondenracebanen die elk drie avonden in de week races houden. De drukste wordt op de zaterdagavond in ‘Shelbourne Park’ gehouden. Je kunt hier al voor klein bedrag op vermoedelijke winnaar van de race gokken. Op een normale avond worden er ongeveer 10 races gehouden die om het kwartier starten. De winstratio hangt af van de hoeveelheid geld er op de een bepaalde hond is ingezet en kan dus verschillen. Zo kun je de ene keer maar een euro verdienen met een winnende hond en de andere keer veertig euro; dit natuurlijk naargelang je inzet. De Ieren zien dit echt als een familie-uitje. Je moet er dus niet van versteld staan dat er kinderen voor je in de rij staan als je wilt inzetten op jouw hond.

The Dublin City Gallery

‘The Dublin City Gallery of Hugh Lane’, of zoals het vroeger ‘Hugh Lane Municipal Gallery of Modern Art’ heette, is een kleine galerij die een groot aantal moderne kunstwerken in zijn collectie heeft. Hieronder valt een groot deel van het oeuvre van Francis Bacon. Ze hebben zelfs zijn oude werkkamer hier nagebouwd. En voor wie denkt dat er hier een foutje is gemaakt? De werkkamer zag er inderdaad zo rommelig uit als hier te zien. Na een grootscheepse verbouwing aan het begin van de 21e eeuw voldoet het museum weer helemaal aan de eisen van deze tijd.

Freemasons’ Hall

Een echte aanrader is de tour in de ‘Freemasons’ Hall’ in Molesworth Street. Deze moet echter wel van tevoren worden gereserveerd; en dan nog bestaat de kans dat je aanvraag wordt geweigerd. Als je eenmaal groenlicht heb gekregen om dit gebouw van de vrijmetselaars te bezoeken zul je je ogen uitkijken. Het gebouw is prachtig onderhouden en de gepassioneerde gids heeft aan één woord genoeg. Hij zal je echter niet alle geheimen van de vrijmetselaars vertellen en ook het gebouw heeft naar mijn mening meer geheimen dan hij ons laat blijken. Laat dit echter de pret niet drukken.

Tijdens de rondleiding neemt de gids je mee naar de verschillende vertrekken van het gebouw waar de vrijmetselaars hun ceremonies houden. Hij vertelt in elke kamer globaal wat er gebeurt en wijst je de verschillende symbolen aan. De betekenis hiervan houdt hij echter voor zichzelf.

De rondleiding door de ‘Freemasons’ Hall’ is gratis. Men vraagt alleen aan het einde een kleine bijdrage voor één van de goede doelen die de vrijmetselaars steunen.

De National Gallery Dublin

Het museum de National Gallery Dublin is een gratis museum net buiten het centrum van Dublin niet ver van Trinity College. In het museum hangen werken van oude meesters zoals Titiaan, Caravaggio , Goya en El Greco. Er zijn enkele werken te vinden van Nederlandse en Vlaamse meesters. Zo hangen er werken van Peter Paul Rubens, Pieter Brueghel, Rembrandt, Jan Steen en Johannes Vermeer. Het museum is elke dag van de week geopend en heeft op donderdag verlate openingstijden.

The Spire

De ‘Spire of Dublin’ is een 121,2 meter hoge toren in O’Connell Street en ontworpen voor de millenniumviering. Door oponthoud en protesten werd de toren pas in 2003 geplaatst. De plaatsing van deze 4 miljoen euro kostende toren leidde tot veel verzet, maar de meeste kritieken zwakten af toe de toren er eenmaal stond. The Spire is vanuit veel plekken in Dublin te zien; in de avond en nacht wordt de top ervan rijkelijk verlicht. Hierdoor draagt de het de bijnaam ‘Monument of Light’. Dit is echter niet de enige bijnaam van de toren ‘Stiletto in the Getto’, de ‘Rod to God’, de ‘Erection at the Intersection’ en de ‘Stiffy by the Liffey’ waren ook populaire bijnamen van de roestvrijstalen toren. In de volksmond spreek men tegenwoordig over ‘the Needle’, ‘the Spike’ of ‘The Spire’. De toren is gebouwd op de plaats waar de in 1966 opgeblazen ‘Nelson’s Pillar’ stond.